Taşıma Belgesi Nedir Kişilere ve kurumlara, yolcu veya yük taşımacılığı için verilen yetki belgesine taşıma belgesi denmektedir. Taşıma belgeleri, ticari araçlara verilmektedir. Ülkemizde söz konusu bu yetki belgesi, Ulaştırma Bakanlığı tarafından, taşıyıcının gerekli koşulları yerine getirmesi sonucunda düzenlenmektedir.

Taşıma Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

Taşıma yetki belgeleri, ticari aracın cinsine ve aracın gerçekleştireceği iş türüne göre hazırlanmaktadır. Bu bağlamda, araçlar iki ayrı kategoride değerlendirilmektedir; yük ya da eşya taşımacılığı yapan araçlar, yolcu taşımacılığı yapan araçlardır.

 Yük/eşya taşımacılığı yapan araçlar için gerekli yetki belgeleri:

Yük ya da eşya taşıyan ticari araçların sahip olması gereken yetki belgeleri; K1 taşıma belgesi, K2 taşıma belgesi ve K3 taşıma belgesidir.

-K1 taşıma ya da yetki belgesi, yurtiçinde ticari amaçla (başkasına ait eşyaları belirli bir ücret karşılığında) eşya taşıması yapan kişilerin ya da firmaların alması gereken belgedir.

-K2 belgesi, eşya ya da yük taşıma işlemini, kendisi için yapan kişilerin ya da firmaların alması gereken bir yetki belgesidir. Şayet söz konusu bu kişi ya da kurum, başkalarına ait eşyaları da taşıyacak olursa, K2 belgesi yerine K1 belgesi almaktadır.

-K3 belgesi, ticari olarak sadece ev ve büro eşyaları taşımacılığı yapan kişi ya da kurumların sahip olması gereken yetki/taşıma belgesidir.

Yolcu taşımacılığı yapan araçlar için gerekli yetki belgeleri:

Yolcu taşıyan ticari araçların sahip olması gereken yetki belgeleri ise, aracın otobüs ya da minibüs olmasına göre değişmektedir. Yolcu taşıyan ticari araçların sahip olması gereken belgeler; D2 taşıma belgesi, D3 taşıma belgesi ve D4 taşıma belgesidir.

-D2 yetki belgesi, ticari amaçla ve tarifesiz olarak yurtiçinde yolcu taşıyan kişi ya da firmaların alması gereken belgedir.

-D3 belgesi, sadece kendi personellerini yurtiçinde taşıyan araçların alması gereken yetki belgesidir. Firmaların servis araçları bu kapsama girmektedir.

-D4 taşıma belgesi ise, belirli bir şehir dahilinde mesafeden bağımsız olarak ve şehirler arası ise en fazla 100 kilometre mesafeye kadar olan noktalara tarifeli veya tarifesiz şekilde yolcu taşıyan araçların sahip olması gereken yetki belgesidir.

Diğer kapsamdaki yetki belgeleri:

Yukarıdaki taşıma belgeleri dışında da bazı yetki/taşıma belgeleri bulunmaktadır. Bunlar:

-A1 ve A2 belgeleri, uluslararası olarak otomobille yolcu taşımak için gereken belgedir.

-B1 ve B2 belgeleri, uluslararası ve yurtiçi olmak üzere, otobüsle tarifeli ve tarifesiz yolcu taşımak için gereken belgelerdir.

-B3 belgesi, uluslararası ve yurtiçi olmak üzere, otobüsle kendi personelini taşıyan firmaların sahip olması gereken belgedir.

-C1, C2, C3, C4, D1, F1, F2, G1, G2, G3, H1 ve H2 yetki belgeleri de mevcuttur.

Tüm bu belgeler için, şahıs ya da firmalar Ulaştırma Bakanlığı’na başvurmaktadır.


Leave a Comment

Leave a Comment